Doe de magnesiumtekort zelftest

Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam.

Het speelt verschillende belangrijke rollen in de gezondheid van je lichaam en hersenen.

Mogelijk krijgt u er echter niet genoeg van, zelfs als u een gezond dieet volgt.

“Het mineraal magnesium is zo belangrijk voor je lichaam, dat bij een tekort een groot aantal lichamelijke klachten kan ontstaan. Eet je niet altijd gezond, dan krijg je al snel te weinig magnesium binnen.”

Tekort of niet?

Hoe weet je nu of je een tekort aan magnesium hebt? Vermoed je dat je een of meerdere ernstige symptomen van een tekort hebt, overleg dan met je arts. Met een test die de bloedwaarde en de celwaarde meet, is een magnesiumtekort goed vast te stellen.

Heb je klachten die op een tekort kunnen wijzen, kijk dan ook eens kritisch naar je leefstijl en dagelijkse voeding. Gebruik je veel witmeelproducten en suikerrijk voedsel, eet je weinig groenten? Dan is de kans groot dat je kampt met een (licht) tekort.

Met meer groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen, pure chocolade en vooral noten kun je je inname van magnesium verbeteren. Cashewnoten, amandelen en pinda’s bevatten veel magnesium, en ook pindakaas is een goede leverancier.

Hoeveel nodig?

Hoeveel magnesium heb je nodig? Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 300 milligram voor vrouwen en 350 milligram voor mannen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben dagelijks 280 mg nodig.

De Gezondheidsraad stelt dat een magnesiumtekort niet vaak voorkomt, omdat het mineraal in veel levensmiddelen zit, zoals groene groenten, granen en noten. Toch zijn er redenen om te twijfelen aan voldoende inname van magnesium.

Te weinig

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) meldt dat zeker 20 procent van de volwassenen in West-Europa de dagelijks benodigde inname niet haalt. Volgens onderzoekers in de VS krijgt ruim 60 procent van de Amerikanen te weinig magnesium.

Ongezond eten is de belangrijkste oorzaak van een tekort. Voeding op basis van veel geraffineerde koolhydraten, zoals witmeelproducten, bevat nauwelijks magnesium.

Wie bloot staat aan veel stress is grootverbruiker van het mineraal. Dat geldt ook voor mensen die dagelijks zwaar lichamelijk werk verrichten of vaak intensief sporten. De anticonceptiepil en ook sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers, kunnen voor een slechtere opname of verhoogde afvoer van het magnesium zorgen.

Doe de magnesiumtekort zelftest

Vindt je het nog niet nodig om je bloed te laten testen bij de dokter, maar ben je wel benieuwd of je mogelijk een magnesium tekort hebt. Doe dan de korte magnesiumtekort zelftest hieronder.

Magnesiumtekort zelftest

Zo herken je een magnesiumtekort.

1. Drink je regelmatig koolzuurhoudende dranken?

De gekleurde soda’s als cola, sinas en lemon etc bevatten fosfaten. Deze substanties binden zich met magnesium in het spijsverteringskanaal, zodat het onbruikbaar wordt voor het lichaam. Dus zelfs als je gezond eet en veel groenten, fruit en noten eet, kan het drinken van soda’s er voor zorgen dat een magnesiumtekort kan ontstaan.

De gemiddelde consumptie van koolzuurhoudende dranken is meer dan 10 keer zo veel dan het was in 1940. Dit is een van de voornaamste redenen van een magnesium -en calcium tekort in je lichaam. Daarnaast zijn de moderne energiedranken ook zeer slecht voor de magnesium huishouding.

2. Eet je regelmatig gebakjes, taarten, koekjes bij koffie of thee, desserts, snoep of andere zoete voedingsmiddelen?

Geraffineerde suikers bevatten geen magnesium. Nog erger: suikers zorgen er voor dat magnesium via je nieren wordt uitgescheiden.

Hoe meer zoet eten, voorbewerkt voedsel en/of gebakken voedsel je eet, hoe groter de kans is dat je een tekort hebt aan magnesium.

3. Heb je veel stress in je leven, sport je intensief of heb je recentelijk een grote medische ingreep gehad?

Zowel fysieke als emotionele stress kan een  magnesiumtekort veroorzaken. Stress is dus een zeer grote factor in het veroorzaken van magnesiumtekort. Een magnesiumtekort kan daarom ook het stressniveau weer vergroten!

In studies blijkt dat adrenaline en cortisol, bijproducten van de “vecht of vlucht” reactie, die ook wordt veroorzaakt door stress, mede verantwoordelijk zijn dat de magnesium spiegel in het bloed wordt verlaagd.

Stressvolle situaties verbruiken meer magnesium. Uiteindelijk kan dit tot fysieke en psychologische problemen leiden.

4. Drink je koffie, thee of ander cafeïnehoudende dranken op dagelijkse basis.

Het magnesium niveau worden voornamelijk door de nieren beïnvloed. Zij filteren en onttrekken de overbodige magnesium en mineralen. Cafeïne zorgt er weer voor dat de nieren deze magnesium weer ‘laten gaan’.

Zonde! Als je veel koffie, thee en soda drinkt met cafeïne, heb je een grote kans op een magnesiumtekort.

5. Gebruik je vochtafdrijvende pillen, hart medicatie, astma-medicatie, de pil of oestrogeen vervangende therapie?

Het effect van deze medicijnen leidt uiteindelijk tot een lager magnesiumniveau. De nieren scheiden deze stoffen dan sneller uit.

6. Drink je meer dan 7 alcoholische dranken per week?

Het effect van alcohol en magnesium is gelijk aan vochtafdrijvende middelen. Studies tonen aan dat 30% van de alcoholisten een magnesiumtekort heeft. Ook zal Vitamine D waarde worden verlaagd.

7. Neem je calcium in zonder magnesium ?

Als je te weinig magnesium binnen krijgt, zal de inname van calcium het magnesiumgehalte nog verder doen dalen. Calcium inname kan dus een negatief effect hebben op je magnesiumgehalte.

8. Heb je last van:

Angsten ?

Hyperactiviteit?

Lastig in slaap vallen? veel tussentijds wakker?

Bovenstaande zaken kunnen aan een magnesiumtekort gekoppeld kunnen worden. Magnesium is essentieel voor de conditie van je zenuwen. Ook elektrolyse onbalans heeft effect op het zenuwsysteem.

Een te laag magnesiumniveau kan ook geassocieerd worden met persoonlijkheidsveranderingen en soms depressies.

9. Heb je last van:

Pijnlijke spierkrampen?

Spierkramp?

Fibromyalgie?

Facial tics?

Oog samentrekkingen, of onvrijwillige oogbewegingen?

Neuromusculaire symptomen zoals bovenstaand zijn de klassieke signalen voor een potentieel magnesiumtekort. Zonder magnesium zouden ons spieren in een constante staan van samentrekking zijn. Nogal pijnlijk.

Magnesium is een essentieel element voor spierontspanning. Calcium zorgt er weer voor dat spieren samentrekken.

Deze twee mineralen kun je niet los zien van elkaar, het werkt als een goede tandem. Ze hebben elkaar nodig.

10. Heb je 1 van bovenstaande vragen met Ja beantwoord en/of ben je ouder dan 55 jaar? Dan is het mogelijk dat je een magnesiumtekort hebt.

Oudere volwassenen zijn extra kwetsbaar voor een magnesiumtekort. Ouder worden, stress, ziektes en medicijngebruik zorgen er allemaal voor dat het magnesiumgehalte wordt verlaagd.

Lees verder…. De volgende onderwerpen geven meer inzicht wat magnesium voor jou kan doen.